Sa descoperim Iudaismul

ÎNTELEPCIUNEA  IUDAICA

prezentare speciala: Trei vorbe de intelepciune

Sarbatori iudaice de toamna 2018: Ros Hasana: 9-11 septembrie, Ziua Ispasirii: 19 septembrie, Sarbatoarea Corturilor: 23-30 septembrie.

Sa descoperim Iudaismul

Tallit si Tsitsit

În cartea Numerilor (15,38), Moise da porunca israelitilor sa poarte la vesmintele lor franjurile numite Tsitsit. Practicând aceasta porunca, ei ascultau de vointa dumnezeiasca si aceasta motivatie era suficienta pentru un iudeu praticant. Tsitsit reprezinta o amintire vizuala a lui Dumnezeu, a poruncilor sale si a iesirii din Egipt, pentru a se evita piedicile tentatiei si ale idolatriei (cf. Nr 15,39-41).

Vesmantul care poarta Tsitsit se numeste Tallit. Acesta este o broboada, un sal rectangular cu patru colturi, la care sunt legate franjurile. Putea fi tesut din orice material, desi el era din lâna, mai rar din matase, sau din in. În principiu, franjurile erau din aceeasi tesatura ca Tallitul, dar se prefera lâna.  Lâna alba a Tallitului era cândva tesuta cu linii negre: astazi sunt saluri care au linii albastre sau multicolore si motive diferite.

La început, Tallitul era o parte a vesmântului, de aceea multi iudei religiosi purtau mereu sub camasa un mic Tallit (qatan). Doar pentru rugaciunea de dimineata se îmbraca marele Tallit (gadol). De obicei, marele Tallit era îmbracat la fiecare rugaciune de dimineata si la anumite sarbatori, ca Yom Kippur (Ziua Ispasirii).

Înainte de a se acoperi cu Tallitul, orice iudeu spune rugaciunea: „Tu esti izvorul oricarei binecuvântari, Doamne Dumnezeul nostru, Rege al lumii, care ne-ai sfintit prin poruncile tale si ne-ai poruncit sa ne învesmantam în Tsitsit.” Dupa binecuvântare, iudeul trebuie sa fie acoperit cu Tallitul în tot timpul necesar parcurgerii a doi metri, apoi salul este asezat pe umeri. Înainte de citirea crezului iudaic, Shema Israel (cf. Deut 6,4), iudeul trebuie sa-si acopere chipul, pentru a sublinia importanta ascultarii. La sfârsitul rugaciunii, când este invocat Tsitsit, se tin cele patru franjuri adunate în mâna dreapta si la fiecare pronuntare a cuvântului ele sunt strânse la piept, aratându-se, în acest mod, iubirea fata de poruncile dumnezeiesti.

Proverbe iudaice:

1. Daca problema poate fi rezolvata cu bani, nu mai e o problema, e cheltuiala.

2. Fiind pus sa aleaga dintre doua rele, pesimistul le va alege pe amândoua.

3. Dumnezeu i-a dat omului doua urechi si o gura, pentru ca acesta sa vorbeasca mai pt?in si sa asculte mai mult.

4. Dumnezeu nu poate fi în acelasi timp peste tot – de aceea a creat mamele.

5. Nu fi dulce – te vor mânca. Nu fi amar – te vor scuipa.

6.  Fie-ti teama de berbecul dinaintea ta, de calul din urma ta si de prostii din toate partile.

7. Oaspetele si pestele peste trei zile încep a mirosi.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.