Sarbatorile iudaismului

Iubirea fata de Tora, legea lui Dumnezeu, O prezentare speciala

Sarbatorile religioase iudaice ale iudaismului in lunile

septembrie si octombrie 2011

Ros-Hasana – Anul Nou, Iom Kipur – Marea Iertare si Sucot- Sarbatoarea Corturilor, sunt trei mari sarbatori ale lumii iudaice care cheama evreii piosi la rugaciune, iertare si bucurie.

În perioada 28-29 septembrie se celebreaza inceputul unui nou an religios, anul 5772 de la crearea lui Adam. In Pentateuh, aceasta sarbatoare este desemnata prin trei termeni: Ziua solemna de odihna, care trebuia respectata in prima zi a lunii a saptea; Zi de comemorare proclamata prin sunetul sofarului (corn de berbec) si Ziua Legamantului, cf. Num 29,1. Anul Nou este prilejul pentru fiecare evreu de a-si face un examen de constiinta in lumina valorilor iudaice. Inteleptii zugravesc o scena cel putin solemna, unde barbati si femei asteapta sa fie judecati inaintea tronului lui Dumnezeu, verdictul fiind dat de Iom Kipur. Este si motivul pentru care zilele de Ros-Hasana pana la Iom Kipur sunt denumite “zile infricosatoare”.

Marea Iertare este celebrata pe 7 septembrie, fiind ziua cea mai sfanta si mai solemna din calendarul evreiesc. Se tine un post strict care dureaza 25 de ore, de la apusul soarelui, in ajunul sarbatorii, pana a doua zi la caderea noptii. Importanta acestei zile si ritualul sau deriva din poruncile biblice de  a “face penitenta” si “a se “smeri” (Lev 16,29-31; 23,27-32; Num 29.7). Smerenia a fost interpretata de catre intelepti ca abtinerea de la mancare si bautura. Penitenta presupune trei acte care au rolul de a usura omul de povara pacatelor: recunoasterea nelegiuirilor, exprimarea parerilor de rau printr-o marturisire si ispasirea in fata lui Dumnezeu, pentru obtinerea iertarii. Potrivit comentariilor rabinilor, Avraam s-a circumcis intr-o zi de Iom Kipur si jertfa fiului sau, Isaac, a avut loc in aceeasi zi. Tot de Marea Iertare Moise a primit pentru a doua oara Tabele Legii pe Muntele Horeb, ca semn al iertarii divine, dupa construirea  vitelului de aur.

Sarbatoarea Corturilor se celebreaza in acest an in perioada 12  – 19 octombrie. Sarbatoare zisa a Tabernacolelor sau a Corturilor, Sucot este una din cele trei sarbatori de pelerinaj, in cursul careia, pana in anul 70 d. C.,  evreii “urcau” la Templul din Ierusalim. Semnificatia istorica a sarbatorii este asociata in Biblie cu peregrinarea evreilor in desert, timp de 40 de ani, cand ei au locuit in corturi. In amintirea acelor timpuri, Biblia le cere evreilor ca, in fiecare an, sa locuiasca sapte zile in corturi. In acelasi timp, Sucot este si sarbatoarea recunostintei fata de natura milostiva, daruita de

Din aforismele lui Rashi, rabin si mare comentator al textelor biblice:

Invatatorii invata din discutiile elevilor.

Nu-l mustra pe aproapele tau, asa incat sa-l faci de rusine in public.

E mai bine sa te supui din iubire, decat din teama.

Comments are closed.