Povestea celor doi prieteni

o prezentare deosebita: Israel 2013

Povestea celor doi prieteni

Este povestea celor doi prieteni, uniti de o simtire profunda. Din pacate, razboaiele si intamplarile de tot felul i-au despartit, ani de-a randul. Intr-o buna zi, unul dintre ei a aflat unde traia prietenul sau. El s-a hotarat sa faca o calatorie, ca sa-l viziteze.
Din nefericire, cele doua tari, in care traiau despartiti, erau in conflict. In timp ce strabatea tinutul potrivnic, s-au raspandit zvonuri care-l priveau pe acest strain. In scurt timp, el a fost arestat si acuzat de spionaj. A fost gasit vinovat si condamnat la pedeapsa cu moartea, chiar de rege.
Omul i-a cerut acestuia sa-i duca la indeplinire o ultima dorinta.
“ Care iti este vointa?” l-a intrebat regele. Omul i-a spus ca  era un mestesugar important in tara lui. Renumele sau ii permitea sa incheie afaceri dintr-o lovitura. Stransese o mica avere, dar imprumutase o parte din acesti bani, fara vreun contract. I-a cerut regelui sa-l lase sa faca o ultima calatorie, pentru a-si duce la bun sfarsit lucrurile, si sa se desparta de familia lui. In schimb, daca nu se va intoarce, regele e dator nu doar sa-l condamne pe el la moarte, ci sa-i lipseasca si pe copiii lui de orice avere.
Regele nu l-a crezut: “Cum pot fi sigur ca te vei intoarce? Ce garantie imi dai?”
Omul i-a raspuns regelui ca avea un foarte bun prieten, care traia chiar in tara lui, el fiind sigur ca prietenul sau va accepta sa-i ia locul in inchisoarea condamnatilor la moarte, pana la reintoarcerea lui.
“ Vei sta in locul prietenului tau?” l-a intrebat regele. “Daca prietenul tau nu se va intoarce, acolo unde stau picioarele iti va sta si capul.”
Omul a acceptat, spunand o singura vorba: “Pana la urma, nu in astfel de situatii ai nevoie de un prieten?”
Regele era curios sa vada daca omul chiar va veni si i-a dat voie sa plece, avertizandu-l ca executia va avea loc in treizeci de zile. Iata ca a sosit si ziua cu pricina, dar omul condamnat nu s-a reintors. Surprins si nervos, regele a poruncit sa i se taie capul prietenului inchis in locul celui disparut. L-au adus pe om si i-au asezat capul pe butuc. Insa, in clipa cand lama sabiei trebuai sa coboare, o forfota s-a facut in multime si un glas puternic s-a auzit. Calaul primise porunca sa se opreasca. Omul condamnat revenea din tara lui. S-a indreptat cu mult curaj spre calau, i-a prins sabia  si a spus: “ Sunt gata sa-mi duc pana la capat destinul”.
Prietenul lui s-a ridicat, a prins si el sabia si a spus raspicat: “ Ai intarziat, trebuia sa te intorci in aceasta dimineata. Pentru ca nu ai venit la timp, eu trebuie sa fiu decapitat”.
Raspunsul a venit imediat: “Eu am fost acuzat de spionaj, eu trebuie sa mor”.
Regele a luat parte la discutie si le-a poruncit celor doi prieteni sa taca: “Niciunul din voi nu va muri, dar cu o conditie”.
Cei doi prieteni l-au privit uimiti si l-au intrebat: “Care este aceasta conditie?”
Regele a spus: “Vreau sa fiu si eu al treilea prieten al vostru”.
Povestea aceasta a fost spusa pentru a intelege sensul cuvintelor: Sa-l iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti, Eu sunt Cel Vesnic.  Este un gand profund: daca un om poate sa-si iubeasca sincer aproapele, Dumnezeu le fagaduieste sa-i iubeasca pe amandoi si sa fie prietenul lor pentru totdeauna, cel de-a treilea prieten al lor.
Poruncile care se refera la relatiile dintre oameni il includ si pe Dumnezeu. Putem intelege de ce  “ura nemotivata” a dus la distrugerea Templului de la Ierusalim. Cand il iubim pe aproapele nostru, aducem Shekina (prezenta lui Dumnezeu) in aceasta lume; ura intre oameni indeparteaza Shekina din aceasta lume.

Comments are closed.