Sarbatorile iudaice de toamna

prezentare speciala: Trei vorbe de intelepciune

Rosh Hashanah – SHANA TOVA – 5776

SARBATOAREA NOULUI AN


Este un moment de reevaluare a vietii, de rugaciune pentru iertarea faptelor rele si de schimbare în bine pentru anul care începe. Ros Hasana este o sarbatoare vesela. Traditia spune ca se consuma mere si miere pentru a avea un an nou bun si dulce.

Cartile sfinte spun ca aceasta perioada, a Anului Nou, este dedicata exclusiv judecatii, soarta omului urmând sa se pecetluiasca la urmatoarea mare sarbatoare, Yom Kippur, ziua ispasirii. Zilele dintre Rosh Hashanah si Yom Kippur (zece la numar) sunt considerate ca facând parte din procesul sarbatorii si sunt numite în ansamblu ”Cele zece zile ale caintei”. Aceste zile au o încarcatura religioasa aparte, culminând cu Ziua  Ispasirii (Yom Kippur).

Sarbatoarea de Rosh Hashanah este cunoscuta si ca Yom Teru’ah (Sarbatoarea Trâmbitelor) ziua când se aniverseaza crearea omului, a lui Adam (pe 25 Elul a început crearea Universului, astfel ca Rosh Hashanah este a sasea zi a Creatiei, ziua în care a fost creat Adam).

Oriunde s-ar afla în lume, evreii respecta cu sfintenie traditiile de Rosh Hashanah. În aceste zile se suna din sofar, un instrument traditional facut dintr-un corn de berbec. Obiceiul face trimitere la ceea ce este scris în Biblie: “Treziti-va din somnul vostru, voi, cei adormiti, si amintiti-va de creatorul vostru”. De asemenea, evreii merg la o apa sau la un turn de apa si îsi arunca în mod simbolic pacatele.

În aceste zile se manânca, în primul rând, mar înmuiat în miere (ca sa prefigureze un an dulce), cap de peste (pentru ca fiecare sa fie “cap” si nu “coada”), rodii si multe alte fructe. Un salut obisnuit în aceasta perioada, în afara de “Sana Tova” (“Sa ai un an bun”), este Chativah Tova sau un înscris pozitiv în cartea lui Dumnezeu.

Conform calendarului iudaic, anul care începe poarta numarul de 5776. Anul Nou evreiesc nu are o data fixa, deoarece calendarul iudaic este lunar, schimbându-se dupa aparitia astrala a Lunii. De obicei, sarbatorile de Anul Nou Evreiesc sunt în lunile septembrie sau octombrie.

Rosh Hashana începe ciclul celor mai importante sarbatori evreiesti, fiind urmata, la numai zece zile, de una dintre cele mai mari sarbatori iudaice, Yom Kippur — “Ziua pocaintei”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>