Savuot, Sarbatoarea Legii

ÎNTELEPCIUNEA  IUDAICA

Prezentare PPT  Ce ne invata Legea lui Moise

Sarbatoarea Legii, Savuot

28-30 mai 2020

Aceasta Sarbatoare o gasim descrisa în Levitic ( Vaikra )  23 : 15-22. De a 2-a zi dupa Shabbat, din ziua cand veti  aduce snopul ca  sa fie leganat  într-o parte si intr-alta, sa numarati 7 saptamani intregi. Sa numarati cincizeci de zile pâna în ziua care vine de la al saptelea Shabbat, si atunci sa duceti Domnului un nou dar de mancare ( …).  Cand veti secera semanaturile din tara voastra, sa lasi neceserat un colt din câmpul tau, si sa nu strangi ce ramane de pe urma seceratorilor. Sa lasi saracului si strainului aceste spice. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.

Sarbatoarea Saptamanilor, sau Cincizecimea (Shavuot ) este o aarbatoare care vizeaza, de asemenea, primele roade. Perioada numararii Omerului începe imediat  dupa  primul Shabbat al Pesach-ului, continuand pana la Cincizecime. În Torah se cer 7 saptamani de numarare a Omerului, asa cum se poate vedea în Vaikra 23: 15- 17, 21. Datorita acestui ritual al numararii, perioada dintre Pesach si Shavuot se mai numeste simplu OMER sau, în alte traduceri mai vechi, NUMARATOAREA OMERULUI.


Numaratoarea Omerului – Puncte de vedere
A existat o evidenta controversa între marii rabini si marea varietate de grupuri iudaice, în ceea ce priveste interpretarea expresiei  ziua de dupa Shabbat, din versetul în care se porunceste numaratoarea omerului. Conform învataturii rabinice, Shabatul se refera nu doar la cea de-a Saptea Zi saptamanala, ci mai degraba la prima zi de sarbatorire a Pesach-ului. Variate grupuri iudaice, începand cu saduceii primelor secole, si continuând cu evreii karaiti ai Evului Mediu, au interpretat cuvantul „Shabat” ca fiind Shabatul saptamanal din timpul celebrarii Pesach-ului. Implicatiile acestei interpretari ar fi ca  Cincizecimea  s-ar nimeri  într-o zi de duminica,  imediat dupa terminarea numaratorii omerului , adica dupa cele 49 de zile. Majoritatea Sarbatorilor au o data fixa in Biblie,  mai putin Shavuotul, care trebuie obligatoriu sa cada in cea de-a cincizecea zi  dupa ce Omerul se termina de numarat si, implicit, de oferit.

Semnificatia istorica a celebrarii ShavuotuluiTORAH a fost data pe Muntele Sinai

Tablele Legii 2

In luna a 3-a  dupa iesirea lor din tara Egiptului, copiii lui Israel au ajuns în ziua aceea în pustia Sinai. Dupa ce au plecat de la Refidim, au ajuns în pustia Sinai, si au tabarat in pustie. Israel a tabarat acolo in fata muntelui. (Shemot – Exodul 19: 1-2). Tot  poporul a raspuns:  Vom face tot ce a zis Domnul! În ebraica  acest lucru inseamna:  „Suntem gata sa înfaptuim înainte sa ni se spuna ce sa înfaptuim”,   sau, mai literal, „înainte sa întelegem.”

Sofarul  rasuna tot mai puternic. Moise vorbea si Dumnezeu îi raspundea cu glas tare. Domnul s-a pogorat pe Muntele Sinai, si anume pe vârful muntelui. Domnul a chemat pe Moise pe vârful muntelui. Si Moise s-a suit sus (vv. 19-20).

Trebuie sa mentionam aici ca evreiescul cuvant TORAH, în mod obisnuit tradus prin Lege, nu inseamna de fapt  Lege, ci INSTRUCTIE sau ÎNVATARE. Pentru a întelege semnificatia  cuvantului ebraic TORAH, trebuie sa admitem  ca Torah nu a fost niciodata un cod de „Da” –uri si de „Nu”- uri. TORAH este Manualul de Instructie si Învatatura al lui YHWH, daruit cu generozitate  oamenilor, pentru  ca acestia sa-l cunoasca si sa-l  înteleaga  pe EL, in toata imensitatea Iubirii Sale pentru oameni.

La Ierusalim, în dimineata de Shavuot, evreii obisnuiesc sa mearga la Zidul plângerii înainte de rasaritul soarelui,  pentru rostirea  primelor rugaciuni; de Shavuot nu se lucreaza.

In aceasta zi, în Sinagoga, se citeste Cartea lui Ruth, ale carei evenimente se petrec în timpul secerisului. Dupa moartea sotului ei, fiul Nahomei, Ruth, care venea dintr-o religie pagâna, a preferat sa-si continue viata în traditia evreiasca, refuzind sa asculte sfatul soacrei ei de a se recasatori si de a se întoarce la familia ei moabita.
In prima zi a sarbatorii de Shavuot se serveste o masa festiva compusa numai din produse lactate, care aminteste despre Tara Fagaduintei – un pamant unde curge lapte si miere –  dar si despre primele reguli alimentare impuse in Tora, pe care evreii tocmai o primisera (separarea produselor din carne de cele din  lactate).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>